Global Migration & Politics
Analysis and commentary on the politics of the Middle East, of the power games that defines the region, and the economic, religious and ethnic problems the region is often facing.

Spændende action, tyndt plot

KRIMI // ANMELDELSE –  Splitsekund er en velskrevet agentroman om to Secret Service-agenter, der med otte års mellemrum begge begår en fatal fejltagelse i tjenesten. Deres skæbne bliver herefter bundet sammen, mens de forsøger at opklare baggrunden for de mange drab, drabsforsøg og mordbrande, der følger i kølvandet på de to tidligere agenter. Baldacci har formået at opbygge en særdeles velskrevet historie i højt tempo, og med en absolut pæn page-turner komponent i sig. Desværre skuffer selve plottet fælt, og trækker det samlede indtryk af bogen ned.

3 POV stjerner

Mens folk dør som fluer om benene på dem, forsøger de to Secret Service-agenter Michelle Maxwell og Sean King at finde ud hvilke kræfter, der står bag diverse mord, mordforsøg og kidnapning. Der er tilsyneladende en rød tråd, der på uforklarlig vis forbinder de to agenters skæbner. Man fornemmer også en spirende romance, som Baldacci belejligt vil kunne spinde videre på i sin bogserie om de to agenter.

Ingen tvivl om, at det er stærke kvinder, Baldacci prøver at fremstille, og alligevel er deres dialog med King oftest noget underligt akavet noget

Maxwell og King har begge – i et splitsekund – taget en forkert beslutning med fatale konsekvenser for dem begge. Derfor opsøger Maxwell en tidligere agent, King, der efter sin karriere som agent i Secret Service nu erhverver sig som advokat.

King, som ud fra Baldaccis beskrivelse er en yderst indtagende herre, har midt i alle mordforsøgene og de stjålne blikke til agent Maxwell tillige travlt med at holde styr på endnu en tidligere kollega, den gennemførte femme fatale, Joan Dillinger; hun er ikke bleg for at sætte sig på den stakkels hr. Kings køkkenbord, kun iført en uskyldshvid lille trusse.

Heldigvis er Hr. King den stoiske helt, som kan modstå den brandvarme madamme og blot henviser hende til eget soveværelse med egen pyjamas. Og dermed blev agent Dillinger sat på plads.

Et karikeret persongalleri

Jeg har det ærligt talt lidt stramt med Baldaccis persongalleri, ikke mindst hans beskrivelse af de to kvindelige agenter, Dillinger og Maxwell. For mens han bestemt ikke tøver med at fremhæve deres fabelagtige evner som agenter, formår de begge at fremstå som nogle underlige karikerede størrelser: Dillinger som den farlige femme fatale, og Maxwell som den sportstrænede, tidligere OL-deltager og uskyldsrene modsætning til Dillinger.

Ingen tvivl om, at det er stærke kvinder Baldacci prøver at fremstille, og alligevel er deres dialog med King oftest noget underligt akavet noget.

Måske er det noget kulturelt betinget, à la amerikansk bonerthed, måske er det bare Baldacci, der godt kan lide sine kvindelige figurer sådan. Det trækker bare ikke op i det samlede helhedsindtryk af en ellers velskrevet spændingshistorie

Som om de begge – selv den køkkenbordsudfordrende agent Dillinger – bliver bløde som smør, tøvende og usikre overfor den altid stilfulde og kølige King. Det forekommer bare på en eller anden måde lidt utroværdigt henset til, at de angiveligt skulle være nogle af de bedste og sejeste agenter, der kan opdrives. Det er måske i virkeligheden Baldaccis forsøg på blot at gøre dem mere menneskelige. I så fald er det ikke lykkedes ham på overbevisende vis.

Måske er det noget kulturelt betinget, à la amerikansk bonerthed, måske er det bare Baldacci, der godt kan lide sine kvindelige figurer sådan. Det trækker bare ikke op i det samlede helhedsindtryk af en ellers velskrevet spændingshistorie. Tværtimod gør det persongalleriet til en noget utroværdig størrelse, der trækker ned i den samlede bedømmelse af bogen.

En pinsel af plat plot

Baldacci formår at bygge sin historie op. Der er action fra side 1 helt frem til de sidste kapitler af bogen, hvor selve plottet afsløres, og hvor brikkerne skal falde på plads. Denne sidste del af bogen var imidlertid ganske enkelt en pinsel at komme igennem. Mage til tåbeligt plot skal man dog lede længe efter. At det er gået igennem hos Baldaccis forlag kan man kun undre sig over.

David Baldaccis bog Splitsekund blev oprindeligt udgivet i 2003 og blev øjeblikkeligt et hit hos læserne.

Denne nyudgivelse er fra januar 2021. Bogen er oversat af Lars Rosenkvist.


LÆS FLERE ARTIKLER AF YASMIN ABDEL-HAK HER


Splitsekund
Forfatter: David Baldacci
Format: 468 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udkom 12. januar 2021


Topfoto: Pressemateriale fra Lindhardt og Ringhof

Translate »